FLEXI-JOBS IN LAND- EN TUINBOUW
Zijn flexi-jobs in de land- en tuinbouw sinds januari 2024 mogelijk?
In oktober 2023 heeft de federale regering als onderdeel van de begrotingsmaatregelen besloten om het systeem van flexi-jobs uit te breiden naar de land- en tuinbouw, aannemers van land- en tuinbouwwerken en loonwerkers, met name het Paritair comité voor de landbouw (PC 144), het Paritair comité voor de tuinbouw (PC 145) en het Paritair comité voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken (PC 132).
In deze sectoren hebben de sociale partners via een sectorale CAO kunnen overeenkomen om geen flexi-jobs toe te staan (d.i. het opt-out principe), behalve in de tuinaanleg en -onderhoud (PC 145.04).
Hoewel er nog geen enkel koninklijk besluit in het Staatsblad is gepubliceerd, heeft de RSZ eind maart 2024 laten weten dat een koninklijk besluit tot wijziging van het toepassingsgebied van het systeem van flexi-jobs momenteel wordt ondertekend en op 1 april in werking zal treden.
Indien men een flexi-medewerker wil aanwerven, moet men voldoen aan de voorwaarde om onder een aparte feitelijke entiteit personeel in dienst te hebben, die valt onder sectoren zoals horeca (PC 302), distributie (PC 118 of PC 119) of kleinhandel (PC 201), enz.
De (uitzend)krachten die in het eerste kwartaal een flexicontract hebben gekregen, hoeven niet te worden geherkwalificeerd.
Voor meer informatie over de algemene regelgeving rond flexi-jobs, nodigen we u vriendelijk uit om HIER meer te lezen.