Nieuwe spelregels voor opeenvolgende dagcontracten

Op 1 oktober 2018 trad een nieuwe regeling rond opeenvolgende dagcontracten in werking. Na lange onderhandelingen binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) werd in juli 2018 een akkoord bereikt met de sociale partners over deze contracten in de uitzendsector. Dit akkoord vormde de basis voor CAO nr. 108/2, die vanaf 1 oktober 2018 van kracht is.
Bij de tweejaarlijkse evaluatie door de sociale partners van de NAR in 2020 werd een duidelijke mentaliteitswijziging ten aanzien van het gebruik van opeenvolgende dagcontracten vastgesteld.
Waar staan we nu?
Vanaf 1 januari 2023 zijn er enkele aanpassingen doorgevoerd, waaronder de invoering van een responsabiliseringsbijdrage en het vereenvoudigen van de administratieve procedure. Meer informatie hierover vindt u op de website van de RSZ.
De volledige wetgeving is beschikbaar in een handige brochure (lange versie) of kort overzicht. We raden u sterk aan deze volledig door te nemen als u regelmatig gebruik maakt van opeenvolgende dagcontracten. Dit geldt ongeacht of er een ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging in uw bedrijf aanwezig is. Op deze manier wil men garanderen dat bedrijven die de economische noodzaak van opeenvolgende dagcontracten kunnen bewijzen, deze op een verantwoorde manier gebruiken.
Verantwoordelijkheid en kosten
Klant-gebruikers die excessief gebruik maken van opeenvolgende dagcontracten (ODC) worden door de RSZ automatisch geresponsabiliseerd via een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage. Deze bijdrage wordt geïnd bij het overschrijden van bepaalde drempels. Voor de eerste facturatie van deze bijdrage berekent de RSZ het aantal ODC’s op basis van de DmfA-aangiften voor de eerste twee kwartalen van 2023 samen. De eerste factuur voor het eerste semester van 2023 wordt rechtstreeks aan de klant-gebruikers aangerekend en is voorzien vanaf 18 december 2023.
Mocht u na het lezen van deze tekst nog vragen hebben, kunt u onze kantoren altijd contacteren per telefoon of e-mail.
Uw Team WERKERS in Uitzenden