Wees aandachtig voor teken en tekenbeten!
Belangrijke aandachtspunten rond teken en tekenbeten voor land- en tuinbouwarbeiders
Werken in de land- en tuinbouw brengt ons vaak in de natuur, waar teken een risico kunnen vormen. Tekenbeten kunnen leiden tot ziektes zoals de ziekte van Lyme. Hier zijn de belangrijkste aandachtspunten om jezelf te beschermen:
1. Herken Teken en Hun Leefgebieden
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met bloed. Ze komen vaak voor in grasrijke en beboste gebieden. Wees vooral alert in de lente en zomer, wanneer teken het meest actief zijn.
2. Kleding en Bescherming
- Draag Lange Kleding: Bedek zoveel mogelijk huid door lange mouwen en lange broeken te dragen.
- Gebruik Insectenwerende Middelen: Breng een insectenwerend middel met DEET aan op onbedekte huid en kleding.
- Draag Dichte Schoenen: Vermijd sandalen en draag in plaats daarvan dichte schoenen of laarzen.
3. Controleer Regelmatig op Teken
- Tijdens en Na Werkuren: Controleer je lichaam regelmatig op tekenbeten, vooral op warme, vochtige plekken zoals oksels, knieholtes, liezen en achter de oren.
- Bij Thuiskomst: Douche zo snel mogelijk en controleer je hele lichaam grondig.
4. Verwijder Teken Correct
Gebruik een fijne puntig pincet om een teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken. Trek voorzichtig, maar gestaag, recht omhoog zonder de teek te draaien. Reinig de beetplek met alcohol of zeep en water.
5. Wees Alert op Symptomen
Na een tekenbeet, let op symptomen zoals huiduitslag, koorts, vermoeidheid of gewrichtspijn. Deze kunnen wijzen op de ziekte van Lyme. Raadpleeg onmiddellijk een arts bij het optreden van symptomen.
6. Informatie en Voorlichting
Zorg dat je altijd up-to-date bent met de laatste informatie over teken en de risico’s die ze met zich meebrengen. Deel deze kennis met collega's om iedereen bewust en veilig te houden.
Door deze voorzorgsmaatregelen te volgen, kunnen we de risico’s van tekenbeten minimaliseren en onze gezondheid beschermen terwijl we werken in de land- en tuinbouw.
Meer kan je te weten komen op deze website of bekijk dit filmpje van de Vlaamse overheid.
Blijf veilig en bescherm jezelf en je collega's!